Az adósok és hitelezők helyzetéről valamint a követeléskezelés trendjeiről tartottak konferenciát kedden a Magyar Követeléskezelők és Információ Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) szervezésében. A lakossági és vállalkozói követelések mennyiségének alakulása mellett téma volt a jogszabályi környezet és a szabályozások jelenlegi rendszere és azok várható változásai.

Dr. Nemes Ákos

Dr. Nemes Ákos

A MAKISZ első alkalommal rendezett széleskörű szakmai konferenciát „MAKISZ Követeléskezelési Konferencia 2016” címmel. A területre az utóbbi időszakban fordult kiemelt figyelem is komoly hajtóerő volt abban, hogy az adósságok rendezésében meghatározó szerepet játszó követeléskezelő és faktoring cégek piacát és helyzetét áttekintsék.

A MAKISZ tagjai által kezelt közel 500 Mrd Ft-nyi tőkeállomány és a közel 14 millió ügy jól mutatja a szakmai szervezet és a témakör súlyát. A követeléskezelő cégek mellett a szabályozó szervezetek képviselői (IM, MNB, NAIH) és a megbízói oldal is jelentős számban képviseltette magát a rendezvényen.

Felfalusi Péter

Felfalusi Péter

Felfalusi Péter, a MAKISZ elnöke úgy véli, hogy a követeléskezelés egyik legnagyobb feladata jelenleg az adatvédelem és az új követeléskezelési törvény előkészítése.

A lakossági hitelezés területén mind az ügyek számában, mind a tőkeértékben jelentős visszaesés történt a 2015-ös évben. Ezen belül is jobban visszaszorultak a fedezetlen követelések és egyre inkább eltolódott a hangsúly (a banki elszámolások lezárultával) az ingatlan fedezettel rendelkező nagyobb értékű ügyek irányába.

A vállalati hitelezés piacán a kezelt követelések tőkeértéke nem változott jelentősen, ugyanakkor az átlagos ügyérték közel 20%-kal 850 ezer Ft-ra emelkedett. Az előadásokon elhangzott, hogy a cégek egyre tudatosabban építenek be saját folyamataikba vállalati kockázatkezelési előminősítő rendszereket, mely trend egyfajta gazdasági kultúrában való fejlődést is mutat.

A jogi eljárások meghatározóak a behajtási folyamatokban, mégis sokakat meglepett az a szám, hogy a MAKISZ tagjai 2015-ben közel 200 ezer fizetési meghagyásos eljárást indítottak, és összesen mintegy 600 ezer végrehajtási eljárásuk van jelenleg folyamatban.

A MAKISZ elnöke azt is kiemelte, hogy a szakma elsődleges célja, hogy az adósokkal megegyezzenek, akár részletfizetési megállapodást kössenek. Azon adósok esetében, akikkel sikerült érdemben felvenni a kapcsolatot, kb. 60%-os arányban sikerült ilyen új megállapodást kötni, ami a 2015-ös év vonatkozásában közel 150 ezres mennyiséget jelent.

Archívum